KL forventer penge til socialområdet i økonomiaftale
- Bilen er repareret, motoren er tændt, og vi begynder at rulle. Men der er stadig lang vej at køre. Nogle gange bliver vi nok nødt til at asfaltere undervejs.
Sådan lød det torsdag på Social- og Sundhedspolitisk Forum i Aalborg fra Ulrik Wilbek (V), formand for KL’s Socialudvalg, om delaftalen på socialområdet, der blev præsenteret den 6. maj.
Siden 2018 er kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde steget med 6 mia. kr. til nu samlet over 60 mia. kr. årligt. Kommunerne har rent faktisk betalt og fulgt med den stigning, siger formanden, der dog understreger, at der er behov for en økonomisk indsprøjtning de næste par år, indtil Tranæs-udvalgets anbefalinger om socialområdet bliver implementeret.
- Uden benzin, diesel eller el på bilen, så kommer vi ingen steder. Der kommer ikke mere kvalitet, hvis der ikke kommer penge, siger Ulrik Wilbek.
Spurgt ind til, hvad han siger til socialministerens udmelding om, at den nye delaftale vil betyde et kvalitetshop på handicapområdet, siger han:
- Hvis det er sandt, så må der jo være rigtig mange penge med i den økonomiaftale (for 2025, red.). Pengene skulle gerne være der. Det er ikke en forhåbning, det er en forventning.
Ikke økonomi over mennesket
Både KL's socialformand og forskningsdirektør Torben Tranæs, som også sad i panelet, blev spurgt til en den kritik, der har floreret om, at delaftalen sætter økonomi over mennesket. Både KL og ekspertudvalget var meget uenige i den fremstilling. Dog lagde de begge fokus på økonomien som den altafgørende faktor på området.
- Man bliver nødt til at få det til at hænge sammen, ellers vil man komme til at bruge rigtig mange penge på området. Forudsætningen for at man kan få kvalitetsløft på den lange bane er, at man kan styre og bruge pengene fornuftigt, siger Torben Tranæs.
På trods af, at Ulrik Wilbek mener, at delaftalen vil gøre det specialiserede socialområde mere bæredygtigt - både fagligt og økonomisk - så er det ifølge ham ikke en flyveklar plan, der foreligger.
- Indtil de her initiativer bliver implementeret, så skal vi modtage penge. Og hvis det viser sig at være økonomisk gangbart, så kan man mindske størrelsen på den pose penge. Først om et par år kan vi se, hvad der reducerede omkostningerne, og hvad der ikke gjorde. Vigtigst er dog, at vi kan se, hvad der gjorde livet nemmere for borgerne, siger Ulrik Wilbek.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.